Hoe Goudsbloem Olie Maken: Eenvoudige Stappen Voor Beginners

Goudbloem | Ontstekingsremmend En Bevordert De Wondgenezing

Keywords searched by users: goudsbloem olie maken goudsbloem tinctuur maken, goudsbloemzalf maken, calendula zalf maken kokosolie, goudsbloemolie werking, goudsbloem thee maken, calendula zalf maken met vaseline, goudsbloem zalf, goudsbloemolie kopen

Wat is goudsbloem olie?

Goudsbloem olie, ook wel bekend als calendula olie, is een natuurlijke olie die wordt verkregen uit de bloemblaadjes van de goudsbloemplant (Calendula officinalis). Het is een veelzijdig product dat zowel in de keuken als in de cosmetica-industrie wordt gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen.

Goudsbloem olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het nuttig is bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals acne, eczeem, wonden en insectenbeten. Bovendien heeft het een verzachtende werking op de huid, waardoor het ideaal is voor gebruik in huidverzorgingsproducten.

De olie heeft een karakteristieke oranje-gouden kleur die wordt verkregen uit de bloemblaadjes van de goudsbloem. Het kan worden gebruikt als basisolie voor verschillende soorten verzorgingsproducten, zoals huidoliën, zalven, crèmes, lippenbalsems en massageoliën.

Goudsbloem olie kan zowel koud als warm worden geëxtraheerd uit de bloemblaadjes. Koudgeperste olie behoudt meer voedingsstoffen en vitaminen, terwijl warme olie een sterker geurprofiel heeft. Beide methoden resulteren echter in een olie met vergelijkbare helende eigenschappen.

Benodigdheden voor het maken van goudsbloem olie

Om zelf goudsbloem olie te maken, heb je de volgende ingrediënten en materialen nodig:

 • Gedroogde goudsbloemblaadjes
 • Dragende olie (zoals amandelolie, jojoba-olie, olijfolie of zonnebloemolie)
 • Glazen pot met deksel
 • Fijne zeef of kaasdoek

Stappen om zelf goudsbloem olie te maken

Volg deze stappen om je eigen goudsbloem olie te maken:

 1. Verzamel of koop gedroogde goudsbloemblaadjes.
 2. Vul een glazen pot voor ongeveer de helft met de gedroogde bloemblaadjes.
 3. Giet de dragende olie over de bloemblaadjes totdat ze helemaal bedekt zijn.
 4. Sluit de pot goed af met het deksel en schud voorzichtig om de olie gelijkmatig te verdelen.
 5. Plaats de pot op een warme en zonnige plek, zoals een vensterbank, en laat de bloemblaadjes weken in de olie gedurende minstens zes weken. Schud de pot af en toe om de olie te mengen.
 6. Na zes weken giet je de olie door een fijne zeef of kaasdoek om de bloemblaadjes te verwijderen.
 7. Giet de gezeefde olie in een donkere glazen fles en bewaar deze op een koele en donkere plaats.

Je zelfgemaakte goudsbloem olie is nu klaar voor gebruik!

Opslag en gebruik van goudsbloem olie

Goudsbloem olie kan worden bewaard in een donkere glazen fles op een koele en donkere plaats, zoals een kast of koelkast. Op deze manier blijft de olie langer houdbaar. Zorg ervoor dat de fles goed is afgesloten om oxidatie te voorkomen.

Goudsbloem olie kan op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van het beoogde doel:

 1. Als huidverzorgingsolie: Breng een kleine hoeveelheid goudsbloem olie aan op de huid en masseer zachtjes in. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, genezen van wonden, hydrateren van de huid en het verlichten van irritaties.
 2. Als massageolie: Meng goudsbloem olie met andere dragende oliën, zoals jojoba-olie of amandelolie, en gebruik het als massageolie voor ontspanning en verzorging van de huid.
 3. Als basis voor zelfgemaakte huidverzorgingsproducten: Gebruik goudsbloem olie als basisolie voor het maken van zalven, crèmes, lippenbalsems en andere huidverzorgingsproducten.

Verschillende recepten voor goudsbloem olie

Hier zijn een paar varianten van recepten om goudsbloem olie te maken met verschillende ingrediënten en methoden:

 • Recept 1: Koudgeperste goudsbloem olie met amandelolie:
  • Ingrediënten: gedroogde goudsbloemblaadjes, koudgeperste amandelolie
  • Volg de hierboven beschreven stappen om de olie te maken met behulp van amandelolie als dragende olie.
 • Recept 2: Warme goudsbloem olie met olijfolie:
  • Ingrediënten: gedroogde goudsbloemblaadjes, extra vierge olijfolie
  • Verwarm de olijfolie in een dubbele boiler op laag vuur.
  • Voeg de gedroogde goudsbloemblaadjes toe aan de opgewarmde olie en laat het geheel gedurende 3-4 uur sudderen op een zeer laag vuur.
  • Laat de olie afkoelen en zeef deze om de bloemblaadjes te verwijderen.

Extra tips en variaties

Hier zijn enkele extra tips en variaties om goudsbloem olie op verschillende manieren te maken en te gebruiken:

 1. Je kunt goudsbloem olie ook combineren met andere etherische oliën, zoals lavendelolie of tea tree olie, om de helende eigenschappen te verbeteren en een aangename geur toe te voegen.
 2. Experimenteer met verschillende dragende oliën, zoals avocado-olie, arganolie of kokosolie, om verschillende texturen en geuren te verkrijgen.
 3. Voeg een beetje vitamine E-olie toe aan je zelfgemaakte goudsbloem olie om de houdbaarheid te verlengen.
 4. Gebruik de overgebleven gezeefde bloemblaadjes om calendulazalf, goudsbloem thee of andere recepten te maken. Ze bevatten nog steeds waardevolle geneeskrachtige eigenschappen.

Met deze informatie kun je nu zelf goudsbloem olie maken en ontdekken hoe veelzijdig dit natuurlijke product kan zijn. Of je het nu gebruikt voor huidverzorging of in de keuken, goudsbloem olie kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine.

Veelgestelde vragen

Wat is goudsbloem tinctuur?

Goudsbloem tinctuur is een extract van de goudsbloemplant dat wordt verkregen door de bloemblaadjes te weken in alcohol. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk geneesmiddel voor uitwendig gebruik, met name voor de behandeling van huidaandoeningen.

Hoe maak je goudsbloemzalf?

Goudsbloemzalf kan worden gemaakt door goudsbloemolie te combineren met bijenwas en eventueel andere ingrediënten zoals etherische oliën. Smelt de bijenwas en meng deze met de goudsbloemolie. Laat het mengsel afkoelen en uitharden tot een zalfachtige consistentie.

Hoe maak je calendula zalf met kokosolie?

Om calendula zalf met kokosolie te maken, smelt je een gelijke hoeveelheid kokosolie en bijenwas samen. Voeg vervolgens de gewenste hoeveelheid goudsbloemolie toe en meng goed. Laat het mengsel afkoelen en uitharden tot een zalf.

Wat is de werking van goudsbloemolie?

Goudsbloemolie heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en helende eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, eczeem, wonden en insectenbeten. Daarnaast heeft het een verzachtende werking op de huid en kan het helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie.

Hoe maak je goudsbloem thee?

Goudsbloem thee kan worden gemaakt door gedroogde goudsbloemblaadjes in een kopje heet water te laten trekken. Laat de bloemblaadjes ongeveer 10 minuten in het water trekken en zeef vervolgens de thee. Je kunt honing of citroen toevoegen voor extra smaak.

Hoe maak je calendula zalf met vaseline?

Om calendula zalf met vaseline te maken, smelt je een gelijke hoeveelheid vaseline en bijenwas samen. Voeg vervolgens de gewenste hoeveelheid goudsbloemolie toe en meng goed. Laat het mengsel afkoelen en uitharden tot een zalf-achtige consistentie.

Waar kan ik goudsbloem zalf kopen?

Goudsbloem zalf is verkrijgbaar bij natuurwinkels, apotheken en online winkels die natuurlijke producten verkopen. Zorg ervoor dat je een zalf koopt van een betrouwbare bron die gemaakt is van biologische ingrediënten.

Kan ik goudsbloemolie kopen?

Ja, goudsbloemolie is verkrijgbaar bij natuurwinkels, apotheken en online winkels. Zorg ervoor dat je een olie koopt van een betrouwbare bron die gemaakt is van biologische goudsbloemblaadjes.

Met deze informatie kun je aan de slag gaan met het maken en gebruiken van goudsbloem olie en aanverwante producten. Geniet van de helende eigenschappen van deze prachtige bloem!

Categories: Aggregeren 90 Goudsbloem Olie Maken

Goudbloem | Ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing
Goudbloem | Ontstekingsremmend en bevordert de wondgenezing

Denk aan arganolie, amandelolie, avocado-olie, jojobaolie, etc. Je kunt ook babyolie, gebruiken, en zelfs kokosolie (die zul je iets moeten verwarmen zodat ze weer vloeibaar wordt). Kies, als het kan, een biologische olie.De bladeren van Calendula kunnen rauw en gekookt gegeten worden. Ook de verse en gedroogde bloemen zijn eetbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een kruidenboter op te fleuren, maar ze kunnen ook gebruikt worden in thee of soep.Het is aan jou welke olie je daarvoor wilt gebruiken. Jojobaolie, zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie, het kan in principe allemaal.

Goudsbloemolie maken
 1. Pluk de goudsbloem aan het einde van een zonnige dag, als deze een beetje is uitgedroogd.
 2. Doe de bloemtoppen in het potje en giet er de olie over, tot de bloemen helemaal onder staan.
 3. Dek het potje af met een doekje en bevestig deze met het elastiek.
 4. Zet de pot in de zon.

Welke Olie Voor Goudsbloemolie?

Welke olie is geschikt voor het maken van Goudsbloemolie? Je kunt verschillende oliën gebruiken, zoals arganolie, amandelolie, avocado-olie, jojobaolie, enzovoort. Je kunt zelfs babyolie gebruiken, en zelfs kokosolie (die moet je iets verwarmen zodat het vloeibaar wordt). Het is aan te raden om, indien mogelijk, biologische olie te kiezen.

Wat Kan Je Maken Van Goudsbloem?

Wat kan je maken van goudsbloem? Goudsbloem, ook bekend als Calendula, biedt verschillende mogelijkheden om er culinaire gerechten mee te maken. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Je kunt de bladeren zowel rauw als gekookt eten. De verse en gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt om smaak en kleur toe te voegen aan verschillende gerechten. Zo kan je ze bijvoorbeeld gebruiken om een smaakvolle kruidenboter te maken. Daarnaast zijn de bloemen ook geschikt om thee of soep mee op te fleuren.

Welke Olie Voor Goudsbloemzalf?

Welke olie moet je gebruiken om Goudsbloemzalf te maken? Je hebt verschillende opties, zoals jojobaolie, zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie. Het goede nieuws is dat je in principe elke olie kunt gebruiken. Het is aan jou om te kiezen welke olie je het liefst wilt gebruiken. Dit artikel werd op 27 oktober 2021 geschreven.

Aggregeren 20 goudsbloem olie maken

Hoe Maak Je Calendula (Goudsbloem) Olie + 9 Gezondheidsvoordelen - Doepserleven.Nl
Hoe Maak Je Calendula (Goudsbloem) Olie + 9 Gezondheidsvoordelen – Doepserleven.Nl
Zo Maak Je Goudsbloem Olie - Deel 1 - Youtube
Zo Maak Je Goudsbloem Olie – Deel 1 – Youtube

See more here: themtraicay.com

Learn more about the topic goudsbloem olie maken.

See more: https://themtraicay.com/category/eten-en/

Rate this post

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.